Upale uha su česte leti, a bol u ovom delu može biti nepodnošljiv. Ipak, postoje prirodni lekovi koji brzo i lako otklanjaju ove tegobe.

 

pixabay.com

MASLINOVO ULJE

Ugrejte maslinovo ulje (da postane mlako), a zatim jedan štapić za uši umočite u ulje. Sa njim nežno obrišite predeo ušne školjke, a nakon toga ukapajte u uho dve do tri kapi ulja (najbolje je uveče). Do jutra će smanjiti nepodnošljiv bol u uhu.

BELI LUK

Beli luk uspešno uništava bakterije, zato u slučaju bakterijske infekcije možete slobodno primeniti ovaj narodni recept. Zagrejte dva čena belog luka u 50 ml maslinovog ulja. Pustite da se ohladi, treba biti toplo, ali ne i vruće.

Pomoću kapaljke ili bočice od kapi, u uho iskapajte nekoliko kapi ovog lekovitog ulja. Pustite da stoji od pet do 10 minuta, potom okrenite glavu na drugu stranu da ulje izađe, a pri tome koristite maramicu koje će upiti ulje. Nikako nemojte stavljati sirovi beli luk u uvo jer može izazvati iritaciju kože i peckanje. Ponovite nekoliko puta dnevno i koristite do poboljšanja.

pixabay.com

Ovo ulje možete ostaviti u frižideru u staklenoj bočici i koristiti po potrebi uz prethodno blago zagrevanje. Bol u ušima može prestati već sledeći dan.

Drugi recept za prirodni lek sa belim lukom: U dve supene kašike susamovog ulja dodajte jedan čen zdrobljenog belog luka, koji ste prethodno blago smlačili. Ohladite i procedite ulje, pa nakon toga uzmite dve do tri kapi od napravljenog ulja i ukapajte ih u bolno uho. Trebalo bi da ublaži i uporni osećaj pritiska.

ČUVARKUĆA

Čuvarkuća je biljka koja se već vekovima koristi za lečenje raznih upala. Uzmite par listića čuvarkuće, prepolovite ih i iscedite sok u uho. Ostavite da deluje nekoliko minuta, bol će se smanjiti. Sok čuvarkuće možete i zagrejati.

Veoma je važno naglasiti, da ni jedan oblik bolova uha ne lečite duži period, nego da se obratite lekaru ako bol potraje duže od nekoliko dana.

Pripremila: S. G.