Gljivična infekcija (kandida) je, nažalost, snašla svaku ženu barem jednom u toku života! Većina pripadnica lepšeg pola zato zna koliko ona može biti uporna i dosadna.

 

graphicstock
graphicstock

Stručnjaci naglašavaju da do prekomernog razmnožavanja gljivica Candida albicans dolazi pod različitim uticajima. Ipak, najčešće se ona javlja nakon lečenja antibioticima, kod pada imunog sistema, veće upotrebe oralnih kontraceptiva, hormonske terapije, kod dijabetesa melitusa, kao i u trudnoći. Posledica bujanja ovih gljivica nije samo lokalna infekcija materice, već i uticaj na propustljivost sluzokože crevnog sistema, tako da je na ovaj način omogućena apsorpcija mnogih štetnih materija i alergena iz hrane.

Za uklanjanje ove infekcije postoje brojni lekovi, kako u klasičnoj, tako i u homeopatskoj medicini. Holistička medicina ukazuje kako je neophodno da se izleči sveukupna gljivična bolest, a ne samo lokalna infekcija.

KOJU HRANU IZBEGAVATI

Ukoliko se simptomi koji upućuju na gljivice ponovno jave, izbegavajte sledeće namirnice: 

Šećer: Gljivice se hrane šećerom, razlažući ga do ugljen-dioksida i vode. Pri tome nastaju mnogobrojni simptomi, a najčešće se javljaju smetnje sa varenjem, gasovi i nadutost. Treba proveriti prisustvo šećera u svim jelima kojima se hranimo, a ne samo kada su u pitanju slatkiši.

pixabay.com
pixabay.com

To znači da treba izbegavati maltozu, kukuruzni sirup, veštačke zaslađivače, fruktozu, kukuruzni skrob, sodu, laktozu, mlečni šećer sadržan u mlečnim proizvodima.

Namirnice koje sadrže gljivice i plesni: Ovo pre svega znači izbegavati namirnice kao što su hleb, kolači, keksi i drugi rafinirani ugljeni hidrati, industrijski voćni sokovi, paradajz sok (osim “domaćeg” pripremljenog od svežeg paradajza), zatim izbegavati hranu koja sadrži sirće, ukiseljeno povrće, dimljenu hranu, alkohol, sušeno meso i voće, gljive, kikiriki i pistaće.

Jedite zdravu hranu: Žitarice poput integralnog pirinča, prosa, ječma, kao i sveže povrće. Veoma je korisno zeleno povrće pripremljeno na pari jer obiluje hlorofilom koji pročišćava organizam. Dopuštene su i morske biljke, ražani hleb, kukuruzne kokice, tortilje, tofu, miso, obični jogurt, sveža riba, krto meso i jaja prirodno hranjenih kokoški.

Prirodno čisto maslinovo ulje: Najnovija istraživanja pokazuju da ono u malim količinima suzbija neprirodno razmnožavanje gljivica.

Beli luk: Beli luk, sirov, ali i kratko prodinstan pomaže u procesu uklanjanja kandide iz creva.

Multivitaminski preparati: Vitamin C, vitamini B kompleksa, cink, magnezijum i esencijalne masne kiseline podstiču obrambenu sposobnost organizma i sprečavaju da se ponovo pojavi gljivična infekcija.

SIMPTOMI

  • peckanje
  • crvenilo
  • neugodan osećaj
  • svrab
  • beličasto-žućkasti iscedak

Pripremila: S. Gavrić