Virusi su sitne infektivne čestice, 100 puta manje nego bakterije, veličine nekoliko stotina nanometara, i mogu se videti jedino elektronskim mikorskopom. Bez žive ćelije oni ne mogu da se razmnožavaju, tako da u spoljašnjoj sredini virusi nisu opasnost. Ako dođu u kontakt sa živim ćelijama, brzo prodiru u njih, i pomoću DNK domaćina počinju da se razmnožavaju. Ćelija domaćina tada gubi svoju osnovnu funkciju i umire, a virus koji se razmnožio napada druge, okolne ćelije. Virusi nemaju sposobnost rasta i nadogradnje strukture jer su građeni od dve osnovne komponente: nukeinske kiseline (RNK ili DNK) i omotača od proteina.

 

Najpozntiji virusi

Virusi se plaše jednog proteina, a to je interferon alfa

Groznica na usnama (herpes) – osećaj peckanja pre pojave sitnih, veoma bolnih plikova, obično na usnama znak je infekcije herpes simpleks virusom.

Mononukleoza – „bolest poljupca“ izazvana je infekcijom epštajn- bar virusom.

Male boginje – česta bolest u dečjem uzrastu praćena ospicama, visokom temperaturom, malaksalošću, a izaziva je virus morbila.

Grip –  virus influence, prisustvom u ćeijama različitih domaćina, životinja ili ljudi, može da menja svoje genetske karakteristike i zato stalno stvara potrebu za novim vakcinama. Postoje četiri osnovna tipa virusa gripa, ali se kod čoveka mogu naći samo tri tipa (A, B, C). Simptomi gripa su nagla visoka temperatura, malaksalost, bol u mišićima i kašalj. Nelečeni grip vodi u ozbiljne, i nekada životno opasne komplikacije.

Koksaki – grupa virusa (tipa A i tipa B) koji naseljavanjem ljudskih ćelija i svojom replikacijom unutar organizama mogu dovesti do niza različitih simpotma, od blagog proliva, preko malskalosti i bolova u zglobovima do značajnih oštećenja srčanog mišića.

Korona virusi – ovo je grupa virusa koja izaziva različite infekcije disajnih puteva, od obične, bezazlene prehlade do veoma ozbiljnih upala pluća, ponekad i sa smrtnm ishodom. Nazivaju ga i virus sa krunom, pošto pored proteinskog omotača ima i deo od lipida koji izgledom podseća na krunu.

Influcid ima rešenje i opet je u modi

Foto: Influcid

Tokom evolucije ljudiski organizam je razvio zaštitu protiv virusnih infekcija – interferon alfa. To je protien koji se stvara pri ulasku virusa u ćeliju i predstavlja signal drugim ćelijama da krenu u proizvodnju antivirusnih supstanci.

Danas se moderni lekovi za virusne infekcije zasnivaju upravo na stimulaciji proizvodnje interferona alfa. Jedan od najpoznatijih prirodnih stimulatora stvaranja zaštitnog proteina interferona alfa je i kompleksni homeopatski lek Influcid, koji se koristi za lečenje virusnih infekcija gornjih disajnih puteva, prehlade i infekcija sličnih gripu sa povišenom telesnom temperaturom.

Mogu da ga koriste deca od treće godine života, kao i odrasli koji imaju simptome prehlade i gripa – povišenu telesnu temperaturu, malaksalost i kašalj.

 

Izvor: www.zdravaiprava.com