Istraživanje pokazalo da začini, tačnije ekstrakti cimeta i ljute papričice podižu nivo oksidacije masnoća u organizmu i time utiču na povećanu potrošnju energije.

 

Foto: Picjumbo

Ranija naučna istraživanja pokazala su kako konzumacija ljutih papričica može pomoći u prevenciji gojenja, ali je većini osoba njihov ukus prejak.

Na osnovu sprovedenih istraživanja, naučnici kompanije Nestlé veruju da cimet može biti “blaža” alternativa.

U istraživanju sprovedenom u saradnji sa kolegama sa Univerziteta u Tokiju, naučnici su proučavali na koji način ekstrakt cimeta (cinamaldehid) i ekstrakt ljute papričice (kapsaicin) utiču na povećanje potrošnje energije i nivo oksidacije masti kod petnaest zdravih muškaraca.

Poznato je da je gojaznost rezultat neravnoteže koja postoji između energetskog unosa i potrošnje energije, pa tako veća potrošnja energije do koje se dolazi vežbanjem ili manji energetski unos kao rezultat dijete, pomažu u sprečavanju gojenja. Metaboličkim procesom oksidacije masti, telo pretvara mast u energiju.

Naučnici su otkrili da ekstrakt cimeta značajno povećava potrošnju energije kod muškaraca koji su učestvovali u istraživanju, odnosno da i ekstrakt cimeta i ekstrakt ljute papričice značajno podižu nivo oksidacije masnoća u organizmu.

Međutim, da bi bio delotvoran, kapsaicin je potrebno konzumirati u količinama koje hranu čine previše ljutom. Zato naučnici veruju da bi cimet bio bolji dodatak hrani koji bi mogao da utiče na prevenciju gojenja.

Saveti za korišćenje

Ne preterujte u količini i nikada ne dodajte dva vrlo jaka začina.

Ako koristite suve začinske biljke, dodajte ih na početku kuvanja, a sveže na kraju.

Začinske trave stavite u hladna jela nekoliko sati pre služenja, da bi se sjedinili ukusi.

Ako duplirate količinu u receptu, nemojte duplirati i količinu začina – dodajte 50%.

Suvi začini imaju jači ukus od svežih. Ekvivalent jednoj četvrtini kašičice praha je tri četvrtine suvog ili dve kašičice svežeg začina.

Pripremila: M. Vlaisavljević