Peruanska Maka je čudotvorna biljka koja ima izuzetne pogodnosti na ceo ljudski organizam! Uspostavlja hormonsku ravnotežu, povećava fizičku izdržljivost i energiju, otklanja umor i stres, reguliše i neguje endokrini sistem, podstiče memoriju i mentalne sposobnosti, smanjuje depresiju, anksioznost i još mnogo toga.

 

Zrna Make; Arhiva Superfoods

RAZLIKE U KLASAMA MAKE

Kao i razlike u kvalitetu jabuke ili grožđa, postoje klase peruanske Make. Veličina ploda određuje kategoriju pa se plod Make prečnika od pet centimetara i većeg svrstava u prvu, od tri do pet cm u drugu, a od jedan do tri cm u treću klasu.

Prva klasa Make sadrži ubedljivo najveću količinu alkaloida makaena, koji je presudan za njeno blagotvorno dejstvo na ljude i životinje. Pripadnici andskog plemena Quechua veliki plod ostavljaju za ličnu upotrebu dok se sitnija Maka prodaje za preradu ili daje stoci.

Prvorazredan plod se dobija samo u idealnim uslovima uzgoja. Prava nadmorska visina u planini Anda, od 3.700 do 4.300 m, bogato ili ’virgen’ zemljište, na kojem vekovima nije uzgajano ništa, odgovarajuće padavine i naklonost boginje Pachamame su presudni.

Kompanija Peruvian Superfoods višegodišnjim iskustvom u uzgoju Make dobija 70 odsto roda prve klase, što je rezultat samo vrhunskih majstora, ‘Maqueros-a’. U našim proizvodima od make, u kontinuitetu je sadržana isključivo prva klasa njenog ploda.

POTEŠKOĆE U PRERADI

Crvena maka

Lester Milidragović iz Peruvian Superfoods objašnjava da petu godinu za redom pomno prati trendove uzgoja, prerade i trgovine peruanskom Makom.

– Prve godine uzgoja nisam mogao da razumem radost Quechua naroda pošto bi vadili plod druge i treće klase. Tek pošto sam postigao krupan i zdrav plod, uvideo sam da ga je vrlo teško plasirati. Jedan od razloga za to bila je, u to vreme, precenjena vrednost Make, a time i trgovcima krajnje neprivlačna cena prve klase. Ali pravi razlog tog fenomena su velike poteškoće u preradi krupnog ploda – kaže Milidragović.

Prema njegovim rečima, svež plod Make suši se najmanje dva meseca na suncu kako bi mu procenat vlage spao na 12-15 odsto.

Maka u prahu

– Manjak kiseonika i niske temperature na visini sušenja od preko 4.000 m nadmorske visine su božiji dar, jer tokom tog procesa praktično ne dolazi do oksidacije tj. do gubitka hranljivih sastojaka. Prvoklasna Maka ima vrlo fibrozan plod pa je time struktura odgovarajuće suvog ploda nalik na kamenu čvrstinu. Nakon procesa sušenja plod se primarno usitnjava mašinom koja se zove drobilica, a nakon čega se melje finim mlinom. Već kod drobljenja nastaje problem – dodaje naš sagovornik.

On ističe da veliki pogoni prerade Make u glavnom gradu Perua, Limi, odbijaju da prihvate krupan plod jer im on oštećuje drobilice. Rapidno im tupi sečiva i mašine su često van pogona, što je krajnje neproduktivno.

ORGANSKI SERTIFIKAT – MERILO KVALITETA

– Iz tog razloga se svi u lancu poslovanja sa Makom mršte pri samoj pomisli o prvoklasnoj Maki što je, morate priznati, apsurdno. Na taj način prvorazredan plod, u najboljem slučaju i to u maloj meri, završi ’prošvercovan’ sa lošijim klasama. Prva kategorija Make se prerađuje isključivo na upit i uz prisustvo prohtevnih kupaca koji su spremni da plate krajnje visoku cenu. Takvih nema u Evropi jer se uz toliku cenu ne može postići profit na koji su navikli. Čak i tada ne postoji kontinuitet kvaliteta u pošiljkama Make iz Perua jer lukavi poljoprivrednici olako podvale manje kvalitetan suv plod naivnim prerađivačima, koji znaju puno o preradi ali ne znaju ništa o Maki – napominje Milidragović.

Evropsko tržište zdrave hrane, tokom godina finansijske krize, pretvorilo se u pravo bojno polje. U njemu veliki distributeri potiskuju manje super niskim cenama, kakve je moguće postići samo uvozom robe krajnje loše klase, iz Azije i Kine.

Proizvodi “Superfood Srb”

– Peruvian Superfoods je jedina evropska firma koja poseduje poljoprivredno proizvođački organski sertifikat za peruansku Maku u Peruu. Lako ćete ga pronaći na našem sajtu. Pročitajte ga pažljivo kako biste razumeli razliku između poljoprivredno-proizvođačkog i trgovačkog sertifikata kakav poseduju veliki peruanski izvoznici i evropski ponuđači super-hrane. Trgovački sertifikat je lako izvaditi, koliko i ličnu kartu, pošto uplatite pozamašnu sumu novca uvaženim sertifikacionim kućama. On ne sadrži ama baš nikakvu garanciju kvaliteta kao ni potvrdu geografskog porekla poljoprivredne kulture kojom se trguje – ističe Milidragović.

POKLON ČITAOCIMA – TRI KUTIJE MAKE

Peruvian Superfoods i Portal Zdrava i prava za prva tri čitaoca poklanjaju kutiju make. Pošaljite vaše podatke (ime, prezime, adresu i broj telefona) na mejl zdravaiprava@gmail.com danas (26. juna) posle 11 časova. Najbrža tri čitaoca dobiće na kućnu adresu po jednu kutiju make (plaća se samo poštarina). Srećno!

Pripremila: S. Gavrić