Zdrava užina pri ruci na poslu je ključna da biste imali dovoljno energije i koncentracije kad je to najpotrebnije. Bez obzira da li ste usred velikog projekta ili vezani za radni sto zbog krajnjeg roka koji se neumitno približava, ona će vam pomoći da održite stabilan nivo energije i šećera u krvi tokom popodneva kada vas stigne umor, kaže dijetetičar Britani Kon. Zbogom ustajalom pecivu u zajedničkoj kuhinji. Dobra užina treba da sadrži proteine i vlakna da biste ostali siti do sledećeg obroka.  Evo 10 predloga za užinu koju možete držati u fioci radnog stola – više ne morate da tražite mesto u frižideru ili da se borite sa kolegama koji vole da „pozajmljuju” hranu. Zahvaljujući ovom izboru, vaša fioka za užinu će postati najpopularnija.

 

Semenke

„Semenke su izvor proteina i lako ih je čuvati, a i ne prave nered”, kaže Kon. Same po sebi su odlične, a još su bolje kad se stave na tost, u jogurt ili u ovsenu kašu. Njeni favoriti su semenke bundeve i suncokreta, ali su i semenke čije i konoplje odličan izbor.

Obične ovsene pahuljice

Ovsene pahuljice ne moraju da se jedu samo za doručak, odlične su i kao bogata užina. „Pakovanje instant, običnih ovsenih pahuljica sa vodom u šolji i posutih cimetom, pa zagrejanih u mikrotalasnoj rerni su savršena užina zimi kada želite nešto toplo što vas čini sitim”, kaže dijetetičar Ketrin Janger. Možete i celo pakovanje ovsa da držite u fioci.

Sirovi orašasti plodovi staju u fioku radnog stola

Sirovi orašasti plodovi su još jedna odlična opcija za radni sto jer se ne kvare u fioci i „sadrže odličnu kombinaciju proteina i masti” kaže Janger. Ona voli badem i indijski orah, ali sve od pistaća u ljusci do običnog ili pekan oraha je isto odlično kao užina. A ako u fioci držite pakovanje ovsenih pahuljica, možete u njih da dodate orašate plodove.

Suvo voće

Suvo voće može da zadovolji popodnevnu potrebu za nečim slatkim i obezbedi dovoljno vlakana. Janger bira nekoliko kriški kajsija ili urmi u kombinaciji sa sirovim orašastim plodovima da bi unela i zdrave masti. Uparite ga sa šakom sušenih orašastih plodova ili semenki za balansiranu užinu.

Puter od orašastih plodova

Puter od orašastih plodova kao što je onaj od kikirikija i badema predstavlja ukusnu i raznovrsnu užinu na poslu – Kon voli da ga kombinuje sa jabukom ili bananom. (Ili, ako ste kao ja, možete da ga jedete direktno iz teglice). Što se tiče odgovarajućeg izbora putera od orašastih plodova, opšte opravilo je da što je manje sastojaka, to bolje.