Gaspačo od avokada je prava eksplozija ukusa. Pravi se u blenderu, od samo pet sastojaka. Recept za ovo fenomenalno vegansko jelo za Zdravu i pravu otkriva Ljiljana Čolović, autorka knjige “Vegan: zdravo posno jelo za dušu i telo”.

 

Gaspaćo od avokada je prava eksplozija ukusa

– Topli dani su pred nama i hladna supa, kao što je gaspaćo od avokada, bi svakako donela osveženje bez premca. Kada kažemo hladna, ne mislimo na supu iz frižidera već na sirovu supu pripremljenu samo u blenderu ili food procesoru. Sirova jela imaju mnoge prednosti posebno za sve one koji drže do zdravog načina života i kojima je zdravlje na prvom mestu. Kako se veganski način ishrane sve više primenjuje na svim svetskim meridijanima, na internetu može da se pronađe mnoštvo recepata koji se lako i brzo pripremaju. A to nam je svima potrebno. Bez mnogo komplikovanih radnji. Zato je važno da imamo u kući blender i čitav svet je naš! Od tog trenutka sve će biti lakše za sve ukućane, a posebno za mame koje imaju mnogo obaveza oko dece i pripreme jela za njih – kaže Ljiljana Čolović.

Gaspačo, objašnjava naša sagovornica, potiče sa juga Španije i uglavnom se njegovo poreklo vezuje za Iberijsko poluostrvo, Andaluziju posebno.

– Nekada davno su se sastojci sitno seckali kako bi se lepo sjedinili u jednu celinu, a danas je sve pojednostavljeno upotrebom modernih aparata. Gaspačo od avokada pravi se od samo pet sastojka, a ima tu sposobnost da budi sva čula. Prava reč je – eksplozija ukusa.

Pored tri superzrela avokada, potrebni su vam još jedan veliki krastavac, dva čena belog luka, sok jedne limete i jedna zelena čili papričica.

Što se pripreme tiče, ona je više nego jednostavna.

Dovoljno je samo da sve sastojke ubacite u blender i kratko izmiksate dok se sve ne sjedini. Ukoliko je gaspačo od avokada previše gust, možete dodati malo filtrirane vode, ali je najukusniji bez dodavanja vode. Vaša hladna supa ili gaspačo je spreman za jelo.

Svako može biti mag u svojoj kuhinji

– Kao što se da zaključiti, svako može biti mag u svojoj kuhinji. Dovoljno je samo malo dobre volje i ništa više. Probajte ovo jelo, nećete zažaliti jer gospaćo od avokada odiše svežinom i golica i najosetljivija nepca kada je reč o prefinjenom ukusu. Kremasti gaspačo postaće deo vašeg jelovnika i zvezda letnjih dana koji nam se bliže – navodi Ljiljana Čolović za koju je pripremanje jela ritual, a kuhinja svetilište.

Zvuci koji dopiru iz njene kuhinje oduvek su imali ritam, a nastajali su od seckanja, zveckanja, struganja, čačkanja i dosipanja iz šuškave kesice, pa iz teglice, pa ukrašavanja nečim iz kutijice, posle čega bi se kućom raširili neodoljivi mirisi. Deo te kulinarske lepote i umeća sabrala je i stavila u svoju knjigu “Vegan: zdravo posno jelo za dušu i telo”.

Izvor: www.zdravaiprava.com