Nutricionista Jasna Vujičić savetuje kako najlakše da “pregrmite” ovaj period prejedanja i sprečite stomačne tegobe. Sezona slava je u jeku, predstoji nam i Nova godina, a evo kako da se zaštitite.

 

pixabay.com

Da bi sistem za varanje mogao da odgovori na izazove u ovom periodu, važno je da pijete dosta tečnosti, da izbegavate da jedete i probate sve, već samo ono što volite. Tako ćete smanjiti broj jela koja će biti na vašem meniju, a i broj kalorija.

– Pošto je ishrana na svečanim trpezama prebogata mesom i ugljenim hidratima važno je se atak na sistem za varenje što uspešniej izbegne. Ishrana bogata mesom i ugljenim hidratima ima za posledicu oboljevanje kardiovaskularnog sistema, od hipertenzije do ozbiljnijih bolesti srca i mozga. Od bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji u današnje vreme umire preko 50 odsto svih smrtnih ishoda osoba oba pola, objašnjava Vujičić za portal “Zdrava i prava”.
Kako biste izbegli prejedanje, pre odlaska na svečanu večeru najvažnije je da popijete malo vode, da nikada ne idite gladni, a možete da pojedete i šaku badema ili drugih koštunjavih grickalica.
Ako ipak ne izbegnete prejedanje, pa posle teške i masne hrane imate stomačne tegobe, nadutost i osećaj kao da ste progutali kamen- obavezno pomozi svom organizmu.
Kada ne pomažu ni čaša kisele vode, razmućena soda bikarbona, dr Branka Lazić kaže:
Picjumbo

“Ukoliko se jave ovakvi problemi znači da stomak ne može dobro da svari hranu. Kod ovakvih tegoba najčešće se radi o nedostatku pankreasnih enzima amilaze, lipaze i proteaze koji su zaduženi za varenje ugljenih hidrata, masti i proteina. Kada se oni ne nalaze u pravo vreme na pravom mestu i u pravoj količini, koja zavisi od vrste hrane, ali i od telesne težine osobe, poželjno je da ih unesemo u vidu nekog preparata.

Pri odabiru pankreasnih enzima najbolje uzmite enzime u formi sitnih granula”.