Relaksacija, odmaranje, “punjenje baterija”, mir, tišina… Svima nam je predah preko potreban! Čemu služe putovanja nego tome. Otići van grada i bukvalno se makar na kratko preseliti na “drugo” mesto.

pixabay.com
pixabay.com

Uslovno rečeno “pobeći” od svakodnevnih obaveza i kolotečine na koju se svodi radni deo godine. Ako niste u mogućnosti da spakujete kofere i odete negde daleko na duži odmor, sigurno postoji neka oaza blizu mesta u kom živite gde ćete se malo opustiti. Evo zašto su nam putovanja toliko potrebna i zašto je važno opuštanje i “beg od stvarnosti”.

ODMOR

Najvažniji razlog za odlazak na putovanje je odmor. Vreme kada ćemo usporiti i lagano uživati u svakom danu. Promena sredine doprineće opuštanju, bićemo rasterećeniji, i daleko od dnevnih obaveza i jurnjave. To je period tokom koga ćemo regenerisati organizam i “ozdraviti”, svesti stres na minimum i dobiti snagu i volju da nastavimo dalje sveži i odmorni.

ZDRAVLJE

Putovanja poboljšavaju mentalno, ali i fizičko zdravlje. Vreme za odmor, opuštanje i sama činjenica da ćemo videti i probati nešto novo jača našu volju, daje nam snagu i čini nas poletnim. Tako promena sredine, posebno ako se živi u velikim gradovima, i odlazak na selo ili more, gde je vazduh čistiji i manje je buke, pozitivno utiču na naše celokupno zdravlje.

STICANJE NOVIH ZNANJA

Odlazak na bilo koje mesto nam donosi obilje novih, lepih, informacija, nova znanja i nova poznanstva, zanimljive običaje, kulture, nove jezike… U mogućnosti ste da vidite mesta za koja ste mislili da ne postoje, saznate nešto o njihovoj istoriji, probate nova i neobična jela i slično. Svako novo mesto i iskustvo obogaćuje vaš život. Danas je mnogo toga dostupno preko interneta, ali saznati od lokalnog stanovništva istoriju, kako se živi, kakvi su običaji, kultura i druge specifičnosti nekog mesta može vam omogućiti da steknete nove poglede na svet.

pixabay.com
pixabay.com

AKTIVNOST

Malo je onih koji će kada su kod kuće, između nekih obaveza, prošetati po obližnjem parku. Međutim, kada smo na putovanju, mnogo smo aktivniji i mnogo bolje koristimo vreme, jer ne dozvoljavamo da nam ni jedan minut prođe uzalud. Uvek želimo da vidimo što više znamenitosti, da odemo i obiđemo, što je više moguće, značajnih mesta ili da na neki drugi način organizujemo svoje vreme tamo.

UŽIVANJE U LEPIM STVARIMA

Putovanje je i svojevrsna hrana za dušu. Uživanje u lepim stvarima ima svoju vrednost. Ljudi vole da vide i dožive nešto lepo. Mnogima je dovoljno da odu i do mesta koje su već posetili ili da naprave kratak odmor negde u okolini. To omogućava predah od tekućih preokupacija.

IZAZOV

Putovanje može da se posmatra i kao izazov iz više razloga, počev od toga da ne znate jezik, jedete nepoznatu hranu i izgubite svakodnevnu udobnost na koju ste navikli. Svako putovanje je novo iskustvo kojim razbijamo ustaljene navike i suočavamo se sa različitim nepoznanicama. Njihovim prevazilažem postajemo jači, snalažljiviji i zadovoljniji sobom.

UPOZNAVANJE SEBE

Jedna od velikih dobrobiti putovanja je slobodno vremena za razmišljanje. Imamo vremena na odmet da se bavimo sobom, svojim ciljevima, ambicijama, željama, mogućnostima… Česta je pojava da tokom ustaljenog ritma obaveza ne stižemo da mislimo o veoma bitnim stvarima. Tokom putovanja ćemo otkriti možda i neke svoje osobine kojih do tada nismo bili svesni, a možda nam se i javi neka nova ideja.

Pripremila: S. Gavrić