Osveženje za letnje dane stiže. Predlažemo vam neobičan domaći sladoled od limuna i krastavca. Mnogi u ovoj poslastici uživaju samo leti, iskoristite sezonu bogatu voćem, pa čak i povrćem. Napravite odlično osveženje i to na domaći način.
Foto: Unsplash

Sada imate još jedan izgovor da uživate u omiljenoj, letnjoj ledenoj poslastici: bogatstvo vitamina i dragocenih materija u ovom sladoledu delovaće blagotvorno na vaš imunitet.

Takođe, predlažemo da napravite dovoljne količine, jer ćete sigurno oduševiti ukućane.

Sastojci:

– 1 krastavac

– sok od 2 limuna

– 2 šoljice vode

– šećer ili med

– listići mente

Priprema:

Sve sastojke osim mente stavite u blender i izmiksajte dok ne dobijete glatku smesu.

Nakon toga probajte kako biste proverili slatkoću.

Po potrebi dodajte još zaslađivača ili vode.

Smesu izlijte u plastične posudice ili čaše, prekrijte prozirnom folijom i u sredinu stavite drveni štapić.

Držite u zamrzivaču oko četiri sata. Oduševićete se ukusom limuna i krastavca.

A evo jedne zanimljivosti.

Uzimanje sladoleda tokom zime preporučuju i naučnici iz razloga što su temperaturne razlike između našeg tela i spoljne sredine tada manje nego tokom vrelih dana.

Ovu činjenicu potvrđuju i stanovnici hladnih skandinavskih zemalja u kojima se u toku godine pojede najviše sladoleda, a  zabeleženo je manje oboljevanje od virusnih i  bakterijskih infekcija, za razliku od južnih zemalja.

– Kod upale krajnika pored pridržavanja terapije koju nam je prepisao doktor može se koristiti i sladoled, pošto se pokazalo da pored toga što deluje antiimflatorno sladoled takođe smanjuje simptome i znake oboljenja – objašnjava lekar specijalista ORL doc. dr Vladimir Nešić.

Izvor: N1