Doneli ste odluku – od ponedeljka krećete na dijetu! A, kad se taj ponedeljak „ne desi“, onda krećete od 1. u mesecu. A, kada i taj 1. u mesecu prođe, onda se svečano zaklinjete da sa dijetom startujete prvog dana sledeće godine! Hm, sigurni ste da ćete baš 1. januara ispuniti ovo obećanje? Rešenje je Wingwave dijeta!

 

Dragana Aleksić, sertifikovani Wingwave kouč, privatna arhiva
Dragana Aleksić, sertifikovani Wingwave kouč, privatna arhiva

Razgovarali smo sa Draganom Aleksić, sertifikovanim Wingwave koučem i saznali da upravo uz ovu metodu možemo da držimo dijetu unapred! Tačnije, Wingwave dijeta nam pomaže da unapred odredimo koje namirnice želimo manje da unosimo, pa čak i da odredimo koliko količinski, a da pritom imamo isti osećaj uživanja.

– Naravno da već svi znamo da nam je hrana ne samo potreba, već i izvor zadovoljstva. A, kada u nečemu uživamo, skloni smo i da preteramo. Ono što nam posle uživanja u hrani ostane jeste višak kilograma, a često i griža savesti. Tako da smo mi veoma često u sukobu sa samim sobom, ili što bi naš narod rekao „Hoćemo i jare i pare“!

Zašto ustvari jedemo i kada više nismo gladni?

– Nije lako napraviti balans, jer smo mi pod uticajem našeg racionalnog i našeg nesvesnog dela bića – na svesnom nivou želimo da smršamo, a na podsvesnom da uživamo. I to je skroz uredu, ukoliko se krećemo u nekim zdravim okvirima. Međutim, ako smo skloni da pojedemo duplo više nego što nam zaista treba, pojedemo celu čokoladu ili pola torte, treba se zapitati šta mi to zapravo hranimo? Ljudi nisu ni svesni koliko potisnute emocije, poput straha, krivice, stida, mržnje… mogu da utiču na njihov život i da su upravo one u pozadini nekog problema, pa i problema sa hranom. Kada osoba previše jede ona zadovoljava neku potisnutu emociju koja ima veze sa događajem iz prošlosti. Što je više puta osoba posezala za hranom to je veza između ponašanja (prejedanja) i emocije postajala sve jača, a kao rezultat imamo određeni šablon ponašanja – prekomerno unošenje hrane kojim „zatrpavamo“ unutrašnju neravnotežu. Ovo nam je već poznato, jer smo više puta čuli ili pročitali. Ali, puko racionalizovanje i prepoznavanje problema neće ga rešiti. Možda će dati neke odgovore, ali neće promeniti ni stanje niti ponašanje osobe. Zato je potreban dublji rad koji nam upravo Wingwave koučing omogućava.

Kako jesti manje? Kako Wingwave dijeta može promeniti odnos prema unošenju velikih količina hrane, posebno sad kada je vreme slava i novogodišnjih praznika?

– Bez obzira koji je razlog što previše jedete, ukoliko se to odrazilo na vaš izgled, i želite da se vratite u normalu, wingwave koučingom možete tačno da odredite koliko ćete kojih namirnica unositi. Svako od nas zna koja namirnica (ili više njih) mu je „bolna tačka“. U Wingwave-u se O-ring testom (test mišićne snage prstiju) proverava koliko je zaista osoba konzumira. Ovde je zanimljivo da skoro svi sa kojima sam radila misle da unose količinski mnogo manje nego što se testom otkrije. A, kada se suoče sa istinom, tada su još više motivisani da promene svoj odnos prema hrani. Nakon što se utvrdi pravo stanje, na isti način testira se koliko je osobi dovoljno da unese „kritičnu“ namirnicu, a da ima isti osećaj zadovoljstva kao kada je jede koliko želi. Sledi tzv. intervencija, odnosno izazivanje budne REM faze. Potrebno je ponoviti nekoliko setova, a ukoliko ima više spornih namirnica potrebno je i više sesija – susreta sa koučem. Ukoliko se tokom rada utvrdi da su emocije odgovorne za prejedanje, onda se prvo radi na njihovom eliminisanju, pa se prelazi na smanjivanje količine.

Dragana Aleksic 1
Dragana Aleksić

Šta možemo da očekujemo nakon Wingwave dijete?

– Nakon prvih par sesija osoba neće imati isti poriv za hranom, ali može se desiti da će nastaviti da je jede iako joj se ne jede. To je stari šablon ponašanja, a ne realna potreba za hranom, i jako je važno da osoba prepozna o čemu je stvarno reč. Navike su jako moćna stvar, jer nas bukvalno uslovljavaju da se ponašamo na toliko puta ponovljen način, i ovde je ključno da se posle Wingwave dijete ispoštuje osećaj, tj. odsustvo potrebe za hranom, a ne navika da se jede. Nakon nekoliko dana (a nekada i ponovljenih sesija, ukoliko osoba ima i dalje jake porive), navika „popušta“, odnosno ustupa mesto novom ponašanju.

Koliko dugo traju ovako dobijeni rezultati?

Rezultati nakon par sesija održe se i do godinu, dve dana, a preporuka je da, čim oseti da se vraća starim navikama, osoba dođe bar na još jednu sesiju i „očisti“ zaostale emocije ili šablone.

Jasno je da smanjivanjem količine namirnica možemo očekivati i smanjivanje kilograma, uz preporuku da se uvede i adekvatna fizička aktivnost.

Što više promena ponašanja uvedemo, to će stari šablon ponašanja pre postati prošlost, a rezultati dugoročniji.

Pripremila: Lidija Bratun