Obojite vaš dom u žuto! Leto je već stiglo i pravo je vreme da unesete sunce u svoju kuću. A to ćete postići jednostavno – žutom bojom.

 

pixabay.com
pixabay.com

Trgovci nekretninama često ističu da malo žute u domu povećava cenu nekretnine, a psiholozi kažu da ova boja pozitivno utiče na samopouzdanje, optimizam, koncentraciju.

ODIŠE TOPLINOM

Vodite, ipak, računa da ne preterate jer tada može da izazove iritaciju očiju, anksioznost i poremećaje sna.

Za veće površine, poput nameštaja, tepiha i zidova, birajte zagasitije nijanse, koje u sebi sadrže crvenu, čime će prostor dobiti toplinu, pogotovo ako je okrenut ka severu.

U zavisnosti od enterijera, jarko žuta može izgledati šik na jastučićima ili stočiću za kafu. Ako ste hrabri, obojite u ovoj nijansi jednu stranu zida u hodniku ili u dnevnoj sobi, jer ćete tako privući pažnju posetilaca.

SPAVAĆU SOBU PRESKOČITE

Ipak, ovu boju, kako savetuju psiholozi, zaobiđite u spavaćoj sobi jer može da remeti san. U sobi za odmor najbolje je koristiti neutralnu, puter žutu nijansu.

Savet plus: Nije greška ni ako u istoj prostoriji kombinujete nekoliko nijansi žute, na primer zid je zagasit, a prozori su uokvireni jačom nijansom.

SIMBOL ŽUTE – OPTIMIZAM

Žuta je optimistična boja. Ubrzava metabolizam i privlači pažnju. Talasna dužina žute boje je relativno velika. Smatra se psihološki najstimulativnijom bojom. Tonovi žute boje će uticati na naš optimizam i samopoštovanje, ali previše žute ili pogrešan ton, može izazvati osećanje iritacije, straha i anksioznosti.
Simbolika ove boje je: emotivnost, optimizam, sigurnost, prijateljstvo, samopoštovanje, kreativnost, iracionalnost, energija, tradicionalnost, spiritualnost…

Izvor: www.novosti.rs