Da biste postigli željene rezultate dok se znojite u teretani, morate se pridržavati i nekih pravila ishrane! Prosto rečeno, da biste smršali vežbajte, ali “probušite” i kašiku! Inače, ništa od topljenja kilograma i zatezanja mišića.

 

pixabay.com
pixabay.com

SMANJITI UNOŠENJE KALORIJA

Količina hrane koju unosimo diktira telesnu težinu. Ako uzimamo više kalorija nego što naš organizam može da potroši, ugojićemo se jer se one pretvaraju u masne naslage. Vežbanjem, između ostalog, želimo da potrošimo određenu količinu kalorija kako bi ubrzali i olakšali mršavljenje. Međutim, ako nam ishrana nije prilagođena, ništa nećemo postići. Dakle, vežbajte, ali brinite i o kalorijama.

Da bi trening “odradio” svoje, potrebno je da smanjimo unos kalorija. Dakle, to znači manji unos kalorija od njihove potrošnje. Tek tada će vežbanje u cilju topljenja kilograma imati smisla.

PROTEINI ZA MIŠIĆE

U toku treninga mišići su snažno aktivirani što stimuliše njihov rast i razvoj. Međutim, oni se neće razviti bez optimalne količine proteina, od kojih su inače i građeni. Ako je cilj vežbanja povećanje mišićne mase, radite vežbe snage i mišićne izdržljivosti, a ishranu što više obogatite proteinskim namirnicama. Vežbajte i uzimajte proteine!

POTREBNA JE I ENERGIJA

pixabay.com
pixabay.com

Jedina energija koju dobijamo za trening dolazi iz hrane. Najviše ugljenohidrati, koji su primarni izvor energije za vreme raznih fizičkih aktivnosti. Iako ste možda na dijeti ili vežbate s drugim ciljevima, vodite računa o energiji koja je potrebna za trening.

Obrok pre i posle treninga trebalo bi da bude bogat ugljenohidratima. Čak iako ste na dijeti, tempirajte obroke tako da osiguraju dovoljno energije, a onda slobodno vežbajte i ne brinite.

BEZ VOĆA I POVRĆA NE MOŽE

Vitamine i minerale naš organizam ne može sam da stvara, a oni su izuzetno važni za njegovo ispravno funkcionisanje. Zato je i njihov adekvatan unos važan deo ishrane.

S obzirom da vitamini i minerali učestvuju u brojnim metaboličkim procesima koji utiču na vežbanje, veoma su važni za svakog sportistu. Pobrinite se da vaša ishrana obiluje raznovrsnim voćem i povrćem.

Pripremila: S. Vidović